Voor u getest: een nacht onder de koepel van een planetarium in Neufchâteau


Observatoire Centre-Ardenne. Dit staat bekend als het enige permanente sterrenkundig observatorium in Wallonië dat toegankelijk is voor het publiek. Maar wat minder bekend is, is dat het ook unusual nights aanbiedt onder de koepel van zijn planetarium. En dat is wat ik deze week voor jou heb kunnen testen.

<10:00 uur, we komen aan bij ons rendez-vous punt. Gilles Robert, de gepassioneerde gids die ons op deze vroege avond zal vergezellen, wacht op ons. Hij geeft ons een kleine rondleiding door de eigenaar, terwijl hij de activiteiten die door het Observatorium aan het publiek worden aangeboden in detail beschrijft. Cursussen, conferenties, privé-inwijdingen in de sterrenkunde, ontvangst van groepen... Alles is 24/7 mogelijk, maar moet vooraf worden gereserveerd. Gilles legt uit dat de sterrenkundeclub - die hij enkele decennia geleden heeft opgericht - deel uitmaakt van de wens om de sterrenkunde open te stellen voor een zo breed mogelijk publiek, inclusief amateurs zonder wetenschappelijke achtergrond. Hij neemt ons dan mee naar buiten, waar we verschillende waarnemingskoepels ontdekken, en leren dat het Observatorium ook deel uitmaakt van een programma om vallende sterren te observeren.

. planetarium/sterke>. Het is een enorme cirkelvormige ruimte onder een koepel waar een skyvirtual wordt geprojecteerd. De gelijkenis met de echte hemel is opvallend, vooral omdat het beeld in real time wordt uitgezonden. De digitale kant stelt Gilles in staat om ons te leren hoe we enkele sterrenbeelden kunnen zien en hoe we de M17-nevel en een bolvormige sterrenhoop kunnen detecteren voordat we naar buiten gaan.

.
Wanneer de nacht valt, verlaten we het gebouw om een adembenemende lucht te ontdekken! Geen wolken aan de horizon, de omstandigheden waren echt perfect om naar de sterren te kijken. Onze gids legt ons uit dat de afwezigheid van lichtvervuiling, door het feit dat het terrein midden op het platteland en hoog in de lucht ligt, ook een grote rol speelt in de kwaliteit van de lucht. Terwijl hier tot 2500 sterren kunnen worden waargenomen, zijn er slechts enkele tientallen zichtbaar op bijvoorbeeld de Grote Markt in Brussel. Door de telescoop bewonderen we de Grote en Kleine Beren, de sterrenbeelden van de Adelaar, Zwaan en Hercules, evenals Jupiter en Saturnus. We sluiten de avond af met een poging om met een telescoop foto's te maken met een ter plekke aanwezig lid van de sterrenkundeclub, evenals foto's van de hemel. Het is een stuk ingewikkelder dan het lijkt! Heb geduld als je het ook wilt doen, het is een hele uitdaging voor beginners :D

<<< - letterlijk en figuurlijk - bereiken we uiteindelijk ons bed. > 


Verdict: echt een geweldige ervaring van ongewone nacht, om aan te bevelen aan liefhebbers van astronomie, maar niet alleen! Ik ben zelf nog lang geen expert, maar ik vond het erg leuk om 's avonds meer over het onderwerp te leren. De nacht onder de koepel is erg romantisch en heeft iets magisch. Een idee voor een originele ontsnapping als koppel! De prijs is inclusief de nacht onder de koepel van het planetarium voor twee personen, 2 uur in het gezelschap van een in astronomie gespecialiseerde gids en het ontbijt met lokale producten.
De accommodatie heeft een tweepersoonsbed met kussens en lakens, en u heeft toegang tot een doucheruimte/toilet. U dient echter wel uw eigen dekbed, handdoeken en toiletartikelen mee te nemen. < Beschikbaarheid is beschikbaar op hun website (link).
Info en reserveringen: ocacnb@gmail.com.

 

Dit artikel is het resultaat van een samenwerking met het Observatorium Centrum-Ardenne.
Maar mijn opmerkingen blijven natuurlijk vrij en oprecht.


  1 reactie


  • Lucie

   Ça a l’air trop chouette! Merci pour cette découverte! Hate de lire tes prochains articles :D


  Laat een reactie achter


  Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd  Nederlands nl